هوش مصنوعی (AI) یک موفقیت بزرگ در گوشی های هوشمند
امروزه هوش مصنوعی به بخش مهمی از فنّاوری تبدیل شده است، و بسیاری از تولید کنندگان تلفن های هوشمند، سعی می کنند تا محصولات خود را به ابعادی مانند یادگیری ماشینی و هوش مصنوعی تجهیز کنند.
مفهوم هوش مصنوعی در طول زمان تغییر کرده و گسترش و تکامل یافته است. بنابراین ارائه یک تعریف کامل و جامع بسیار سخت است. به طور کلی AI نمونه ای است که در آن، یک دستگاه قادر به تصمیم گیری و تصحیح باشد به طوری که از قبل برای آن برنامه ریزی نشده است. واژه هوش مصنوعی زمانی به کار برده می شود که یک دستگاه از عملکرد شناختی که طی آن انسان ها از اندیشه ها و افکار دیگر انسان ها بهره می گیرند، تقلید کند، عملکرد شناختی همچون، یادگیری و حل مشکلات.
مغز انسان نمی توانند محاسبات را به سرعت و دقت یک پردازنده ماشینی انجام دهد، اما توانایی رمز گشایی آن را دارد و بین اشیاء، حیوانات؛ شکل ها و اندازه ها می تواند تشخیص قائل شود. این چیزی است که هوش مصنوعی به تجهیزات خود اضافه می کند. در واقع با استفاده از هوش مصنوعی به گوشی های هوشمند و سایر تجهیزات این قابلیت را می دهیم که محیط را درک کرده و با توجه به آن به صورت شخصی تصمیم گیری کنند.
هوش مصنوعی دو جنبه اصلی و اساسی به نام یادگیری ماشینی و یادگیری عمیق دارد. در یادگیری ماشینی گوشی هوشمند، رایانه و هر وسیله مجهز به هوش مصنوعی، قادر به یادگیری و بهبود داده ها می شود، بدون آنکه برای انجام آن کار مخصوص برای آن برنامه ریزی صورت گرفته باشد. روش یادگیری ماشینی، “آموزش” یک الگوریتم است تا بتواند نحوه یادگیری را انجام دهد. “مجموعه آموزش” شامل مقدار زیادی داده است و به الگوریتم اجازه داده میشود که داده ها را با خودش تنظیم و در صورت نیاز داده ها را اصلاح کند.
یادگیری عمیق یکی از چندین روش یادگیری ماشینی است. که هدف آن تقلید از عملکرد مغز انسان است و پیشرفته تر و متنوع تر می باشد، دستگاه هوشمند از شبکه های عصبی با لایه های مختلف و سلسه مراتب ها استفاده می کند تا پارامتر های مطلوب را تعیین کرده و مسئله ای را یاد بگیرد. سایر شاخه ها شامل یادگیری درخت تصمیم، برنامه نویسی منطقی الگویی، خوشه بندی، یادگیری تقویتی و شبکه های بیزی از جمله موارد دیگر هستند.
هوش مصنوعی و یادگیری، در بسیاری از گوشی های همراه به کار برده شده است، شما می توانید آن را در خدماتی مانند استفاده از نقشه های گوگل و اپل، به وسیله دستیار های صوتی مانند سیری، دستیار گوگل و کورتانا مشاهده کنید. در حال حاضر حتی در داخل گوشی های هوشمند، پردازنده هایی هوشمندی مانند Kirin 970 Huawei و A11 Bionic اپل به کار رفته است که دارای تراشه اختصاصی برای پردازش محاسبات AI در سطح محلی هستند. آیفون ۸، iPhone 8 Plus و آیفون اپل توسط تراشه Bionic A11 طراحی شده است که دارای یک موتور است که برای شناسه Face ID و سایر کارهای مرتبط از فنّاوری یادگیری ماشین استفاده می شود.
با استفاده از یادگیری ماشینی و یادگیری عمیق، گوشی های هوشمند می توانند درهنگام عکس گرفتن، گربه و سگ را از هم تشخیص دهند، مثلا گوشی جدید در هنگام عکس گرفتن انسان، سگ، گربه ؛غذا و ساختمان را تشخیص می دهد. به عنوان مثال دیگر می توان به بهینه سازی خودکار تنظیمات نرم افزار ها، افزایش امنیت و طول عمر باتری و سرعت انجام فعالیت های روزانه اشاره کرد.
Huawei ادعا می کند که NPU آن قادر به تشخیص تصویر بیش از ۲۰۰۰ عکس در ثانیه است. به عنوان یک نتیجه، گوشی های هوشمند مانند Honor View 10 و Huawei P20 Pro که به تازگی راه اندازی شده اند، شامل NPU هستند که می توانند هوشمندانه، شی یا صحنه عکس گرفته شده را تشخیص دهند و تنظیمات تصویر را بهینه سازی کنند. آنها می توانند ۱۳ نوع مختلف صحنه و اشیاء – از جمله سگ ها، گربه ها، گیاهان، مردم و متن چاپ شده را شناسایی کنند. این گوشی ها دارای تعدادی از ویژگی های دیگر پشتیبانی شده از AI مانند مترجم شتاب دهنده AI، تشخیص چهره و مدیریت باتری هوشمند هستند.
هوآوی سرمایه گذاری عظیمی را به هوش مصنوعی اختصاص داده؛ از تعبیه پردازنده اختصاصی AI به نام NPU در چیپست Kirin 970 گرفته تا ارائه قابلیت های هوشمند در رابط کاربری EMUI که از نسخه ۵.۱ آغاز شد و اکنون در EMUI 8.0 به اوج خود رسیده است. EMUI 8.0، که بر پایه آندروید ۸.۰ Oreo است، از یادگیری ماشین برای هوشمندانه رفتار کاربر و تجزیه و تحلیل منابع استفاده می کند.
نمونه ای از استفاده از هوش مصنوعی در نرم افزار ها است. دستیارهای صوتی مانند الکسا، سیری، گوگل اسیستنت از دستورات صوتی ما پیروی می کنند. شما با استفاده از این دستورات صوتی می توانید در اینترنت جست و جو کنید، تماس برقرار کرده و یا پیامی بفرستید. علاوه بر این می توانید از دستگاه هایی که قابلیت اتصال به دستیار صوتی در آنها قرار گرفته شده است نیز استفاده نمایید. مثلاً لامپ های هوشمند را به وسیله این دستیار صوتی از راه دور تحت کنترل در بیاورید و آن را خاموش و روشن کنید. این ابزار ها و دستیارهای صوتی به وسیله یادگیری ماشینی، الگوهای استفاده ما را به خاطر سپرده و در طول زمان با دقت بیشتری آن را درک می کنند.
یادگیری ماشینی در خدماتی مانند جیمیل، گوگل و گوگل مپ و اپلیکیشن نقشه اپل مشاهده شده است و اکنون بسیاری از تبلیغات موجود در وب سایت ها نیز از آن استفاده می کنند. مثلاً در باکس جست و جو گوگل می توانید بر مبنا جست و جو های گذشته تان، گرایشات و محل زندگی تان، پیشنهادات جدیدی دریافت کنید.
هم گوگل فوتو و هم برنامه های جست و جو عکس در اپل، از هوش مصنوعی استفاده می کنند و به کاربران در پیدا کردن عکس های مشخص و متفاوت کمک می کنند. جیمیل شما در صندوق پستی تان موارد مهم را شناسایی کرده و آن را در صدر قرار می دهد و این نیز نمونه ای از یادیگری ماشینی است.
گوگل همچنین در گوشی های Pixel 2 و Pixel 2 XL نیز از هوش مصنوعی استفاده کرده است و شرایطی فراهم آورده تا تجربیات جدیدتری در عکاسی به دست آورید. قابلیت ایجاد جلوه ی بوکه (Bokeh ) و زوم ( Zoom ) در تصاویر پرتره، بدون استفاده از دوربین دوم؛ که گوشی های هوشمند دو دوربینه مثل Apple iPhone 8 Plus و Galaxy Note 8Samsung نیز این قابلیت را دارند.
در این حالت گوشی از طریق الگوریتم نرم افزاری چهره شما را تشخیص می دهد و آن را فوکوس می کند و پس زمینه و سایر موارد پشت سرتان را محو تر نشان خواهد داد. این تکنولوژی باعث می شود که گوشی اثر عمق میدان را تنها با استفاده از یک دوربین انجام دهد. به همین ترتیب، تولید کنندگان مانند Xiaomi، Oppo و Vivo از الگوریتم های مبتنی بر نرم افزار در تلفن های هوشمند خود استفاده می کنند.
گوگل در سمینار I/O نیز بسیاری از این ویژگی های جدید که از طریق هوش مصنوعی انجام می شوند، را مطرح و به کاربران معرفی کرد.
نسخه iOS جیمیل که اکنون به هوش مصنوعی مجهز شده است، میتواند ایمیلهای مهم را تشخیص داده و نوتیفیکیشن آن را نیز برای کاربران ارسال نماید. در نتیجه، شما به عنوان یک کاربر iOS، تنها نوتیفیکیشن مربوط به ایمیلهای مهم را از این سرویس ایمیل دریافت خواهید کرد. درواقع این اعلانها از توانایی یادگیری ماشین و هوش مصنوعی جیمیل، جهت شناسایی ایمیلهای مهم بهره میبرند.
گوگل هوش مصنوعی یوتیوب را افزایش داده تا کاربران بتوانند پس زمینه ویدئوهای تولیدی خود را برای انتشار در این شبکه اجتماعی به دلخواه خود تغییر دهند، و ویدئو های بر اساس موضوعات مورد علاقه و جست و جو های قبلی شان را در صفحه خانه، به صورت پیش نمایش مشاهده نمایند.
Duplex هوش مصنوعی جدید گوگل است که بسیار از سیری و الکسا پیشرفتهتر استپ Duplex میتواند به جای شما تماس بگیرد. در نتیجه دیگر نیازی نیست که شما برای رزرو میز در رستوران و یا نوبت گرفتن از دکتر خودتان تماس بگیرید و مانند یک انسان رفتار می کند.
گارتنر پیش بینی می کند که تقریباً ۸۰ درصد از گوشی های هوشمند که در سال ۲۰۲۰ تولید می شوند، دارای قابلیت AI هستند. این سازمان معتقد است که استفاده از AI بر روی دستگاه، باعث مدیریت بهتر، قدرت و حفاظت از داده ها می شود که در مقایسه با روش های سنتی؛، بسیار بیشتر و بهتر خواهد بود.
طبقه گفته گارتنر، هوش مصنوعی استفاده شده بر روی گوشی های همراه، می تواند فرایند تشخیص چهره را بهتر و ایمن تر انجام دهد، دستیاران صوتی مانند الکسا، داده ها را سریع تر پردازش کرده و از آنها برای فهم بیشتر زبان، افزایش عملکرد باتری، و بهبود کلی دستگاه بهره می برند. همچنین این شرکت معتقد است که دستگاه ها مجهز به هوش مصنوعی قادر به استفاده از اطلاعات شخصی برای کمک به افراد هستند.
به طور مثال در آیفون ۱۰، قابلیتی قرارداده شده است که نوعی هوش مصنوعی می باشد، کاربران آیفون ۱۰ میتوانند در حین استفاده از برنامه iMessage و رد و بدل پیام با دوستان خود به جای انتخاب یک اموجی ساده به منظور بیان احساساتشان، آن اموجی را انتخاب و سپس با ایجاد حالت احساس مورد نظرشان بر روی صورت خود، دقیقاً آن حالت را در اموجی هم پیاده سازی و برای دوستشان ارسال کنند. این عمل از طریق دوربین سلفی TrueDepth گوشی آیفون X امکانپذیر میشود. در واقع سیستم تشخیص چهره آیفون ۱۰ یک طرح سه بعدی از چهره فرد ایجاد می کند، این موتور می تواند ۶۰۰ میلیارد عملیات را در یک ثانیه انجام دهد.
بنابراین همانطور که از اخبار فنّاوری متوجه می شوید، بیشتر تولید کنندگان گوشی همراه به سمت فنّاوری هوش مصنوعی رفته اند، در واقع این شرکت ها قصد دارند از هوش مصنوعی به عنوان یک انگیزه بازاریابی، استفاده کرده و کاربران بسیار زیادی را به سمت خود جذب کند.