دلیل لکههای سفید روی لوزه چیست و چگونه درمان میشود؟
لکههای سفید روی لوزه در بیشتر مواقع به دلیل عفونت باکتریایی، ویروسی یا قارچی ظاهر میشوند و باید هرچه زودتر درمان شوند.
معمولا بهترین روش برای این مشکل درمان آنتی بیوتیک برای مبارزه با عفونت است.البته نگران نباشید لکههای سفید روی لوزه ها خطرناک نیستند و پس از درمان از بین میروند.
این سناریو را تصور کنید که با گلودرد از خواب بیدار میشوید. بلعیدن غذا و یا قورت دادن آب دهان برای شما دردناک است و وقتی دهان خود را جلوی آینه باز میکنید؛ لکه های سفیدی را روی لوزههای خود میبینید. این لکهها ممکن کوچک و جوش مانند باشند، یا ممکن است لکه های تودهای یا رگهای داشته باشند.
این لکههای روی لوزه اصولا درد ندارند، اما میتوانند نگران کننده باشند.این اتفاق در واقع بخشی از پاسخ ایمنی بدن تان به عفونت است. در واقع این لکه های سفید به دلیل عفونت یا به عنوان واکنش به یک جسم خارجی در لوزه های شما ایجاد می.شوند.
بیشتر این لکه ها به احتمال زیاد پس از چند روز ناپدید میشوند. با این حال میتوان با روش هایی آن را درمان کرد.
ورم لوزه
ورم لوزه زمانی رخ می دهد که لوزه ها به خاطر عفونت ملتهب شده باشند. لکههای سفید یکی از شایع ترین نشان التهاب لوزه است و شامل مشکلات زیر میباشد:
- گلو درد
- مشکل در بلعیدن غذا
- بوی بد دهان
- تب بالا
برای رفع این مشکل پزشک آنتی بیوتیک هایی را تجویز میکند تا بدن از شر ورم لوزه های ناشی از عفونت باکتریایی رهایی یابد. اما اگر التهاب لوزه ها از عفونت ویروسی باشد، باید صبر کنید تا خود به خود از بین برود. البته میتوانید با غرغره آب نمک یا نوشیدن مایعات گرم گلودرد تان را تسکین دهید.
آبسه دور لوزه
اگر عفونت خیلی شدید شود؛ یا بدن شما در حال مبارزه با چند بیماری به صورت همزمان باشد، این لکه ها ممکن است به یک توده بزرگ تبدیل شوند که به آن آبسه پری لوزهای (PTA) میگویند.
در این شرایط ممکن است:
راه هوایی گلو متورم شده و تنفس سخت شود.
عفونت به بافت گردن گسترش یابد و باعث آسیب عصبی خواهد شد.
این توده چرکی پاره میشود و باعث تنفس چرکین خواهد شد و به ریه ها منتقل میشود.
البته این مشکل بسیار نادر است و تنها ۰.۰۳ درصد از آمریکایی ها در سال به آن دچار میشوند.
در این بیماری باید آبسه را در یک مرکز یا توسط متخصص گوش و حلق و بینی تخلیه کنید. پس از اینکه پزشک شما چرک را تخلیه کرد، به شما کورتیکواستروئیدها یا آنتی بیوتیک ها تجویز میکند.
عفونت باکتریایی
باکتری ها ۱۵ تا ۳۰ درصد عامل مشکل لوزه حاد هستند. شایع ترین مقصر باکتری به نام استرپتوکوک گروه A است، که باعث گلودرد استرپتوکوکی میشود.
گلودرد استرپتوکوکی
اگر باکتری ها وارد لوزه ها شوند، ممکن است لکه های سفید ایجاد کنند. همچنین لکه خاکستری رنگی روی لوزه های شما دیده میشود که غشای کاذب نامیده میشود.
سایر علائم گلودرد استرپتوکوکی عبارتند از:
- لکه های قرمز ریز روی سقف دهان
- درد هنگام بلعیدن
- گلو درد
- تورم غدد لنفاوی
- تب
درمان: پزشک برای شما آنتی بیوتیک تجویز خواهد کرد در دو تا سه روز بعد از شروع دارو تمام لکه ها از بین میرود.
عفونت ویروسی
ویروس ها تا ۷۰ درصد باعث ایجاد لوزه حاد میشوند. در اینجا چندین بیماری ویروسی وجود دارد که میتوانند باعث لکه سفید در لوزه های شما شوند.
مونونوکلئوز عفونی
مونونوکلئوز عفونی که به اختصار “مونو” نامیده میشود، توسط ویروس اپشتین بار (EBV) ایجاد میشود. این مشکل در بین نوجوانان و جوانان رایج است و با بزاق پخش میشود.
نشانه های مونو عبارتند از:
- خستگی شدید که تا یک ماه یا بیشتر طول میکشد.
- سردردی که احتمالا تا دو هفته است.
- لکه های قرمز روی سقف دهان.
- غدد لنفاوی متورم که میتوانند بیش از یک ماه متورم باشند.
- گلودردی که ۶ تا ۱۰ روز طول میکشد.
- تبی که معمولاً چند هفته طول میکشد.
درمان: مونو توسط یک ویروس به وجود میآید، بنابراین آنتی بیوتیک ها روی آن اثر ندارند. باید صبر کنید و چهار تا شش هفته طول میکشد تا به طور کامل بهبود پیدا کنید.
در دوران ریکاوری، زمانی که خسته هستید استراحت کنید و به مدت یک ماه از ورزش شدید دوری کنید. مونو ممکن است باعث تورم طحال شود و اگر بیش از حد به بدن فشار بیاورید، خطر پارگی آن وجود دارد.
تبخال دهان
اگر تبخال می زنید؛ مقصر ویروس هرپس سیمپلکس نوع ۱ (HSV-1) است. البته نگران نباشید، شما تنها نیستید و خیلی ها این شرایط را تجربه میکنند.
بیشتر مردم از طریق تماس غیر جنسی به تبخال دهان مبتلا میشوند. چون که این ویروس بسیار شایع است، هر چه سن شما بالاتر باشد، احتمال بیشتری برای آلوده شدن دارید.
تبخال دهان به ندرت باعث التهاب لوزه خواهد شد. اما اگر HSV-1 به لوزه های برسد، لکه های سفید یا قرمز را ایجاد خواهد کرد و وقتی این زخم ها نشت کنند، حفره های کم عمقی به نام زخم ایجاد خواهند کرد.
وقتی به HSV-1 مبتلا هستید، ویروس با شما است و معمولاً در بدن شما نهفته است. برخی علائم ندارند و برخی دیگر علائم زیر را تجربه خواهند کرد:
- خارش و سوزش در دهان
- تورم غدد لنفاوی
- تاول ها روی لب ها، زبان و لثه
درمان: داروهای ضد ویروسی خوراکی به کاهش لکه های لوزه ناشی از تبخال کمک خواهند کرد. برای کاهش علائم دیگر میتوان از داروهای ضد التهاب و مسکن استفاده کرد.
عفونت های مخمری
بدن شما به طور طبیعی میزبان باکتری ها و مخمرهایی به نام میکروبیوم است. این موجودات در بدن شما زندگی میکنند . اما زمانی که میکروبیوم دهان شما مختل میشود، لکه های سفید رنگ درون دهان و روی لوزه ظاهر میشوند.
برفک دهان
شایع ترین عفونت قارچی دهان برفک دهان است. اگر این مخمر بیش از حد در دهان و گلوی رشد کند، میتواند برفک دهان ایحاد نماید.
علائم برفک دهان عبارتند از:
- درد در حین غذا خوردن یا بلعیدن
- “احساس پنبه ای” در دهان
- ایجاد ترک در گوشه های دهان شما
- لکه های سفید یا زرد در اطراف دهان و گلو
در برفک دهان، به جای چند لکه مشخص، رگه هایی را میبینید. این لکه ها در بیشتر موارد مانند پنیر خامهای هستند. این لکهها به احتمال زیاد روی زبان یا گونهها و لبهای شما در بر میگیرند، اما میتوانند روی لوزهها هم ظاهر شوند.
دچار برفک دهان می شوید اگر:
- به دلیل افزایش سن یا مشکلات سلامتی مانند دیابت، سیستم ایمنی ضعیفی داشته باشید
- برای مدت طولانی آنتی بیوتیک خورده باشید
- تحت شیمی درمانی هستید
- کمبود آهن دارید
- پروتزهایی دارید که متناسب با دهان شما نیست
روش درمان: می توانید برفک دهان را با داروهای ضد قارچ درمان کنید. که به صورت قرص یا مایع است . روند درمانی معمولا یک تا دو هفته طول می کشد.