کدام نسخه ویندوز ۱۱ را نصب کنیم | بررسی ۵ نسخه مختلف
اگر برایتان سوال است که کدام نسخه ویندوز ۱۱ را نصب کنیم، لازم است ابتدا با نسخههای متفاوت این سیستم عامل آشنا باشید و بدانید هرکدام چه کاربردی دارند. در ادامه بیشتر دربارهی این موضوع صحبت میکنیم. شما برای خرید ویندوز ۱۱ مناسب خودتان لازم است که موارد مختلفی را مد نظر داشته باشید و با توجه به نیاز خود و همچنین ویژگی های نسخه های مختلف ویندوز ۱۱ بهترین نسخه آن را تهیه کنید.
آشنایی با تمام نسخههای ویندوز ۱۱
برای اینکه سوال کدام نسخه ویندوز ۱۱ را نصب کنیم را بدون پاسخ نگذاریم، باید با تمام نسخههای ویندوز ۱۱ آشنا باشیم. ویندوز ۱۱ در ۵ نسخهی متفاوت عرضه شده است که در ادامه به معرفی آنها میپردازیم.
۱. ویندوز ۱۱ نسخه هوم (Windows 11 Home Edition)
نسخه پایه ویندوز ۱۱ که بیشتر برای کاربران عمومی کاربرد دارد، ویندوز ۱۱ هوم است. به گفتهی سایت زرسولوشن: « با وجود اینکه مایکروسافت ویندوز ۱۱ هوم را برای کاربری شخصی بهینهسازی کرده، اما نباید آن را دست کم گرفت. این نسخه به دلیل عاری بودن از «قابلیتهای کسبوکار» و امکانات امنیتی بر بستر رمزنگاری، بسیار سبک بوده و رابط کاربری روان و سریعی را در اختیار دستگاههای پایینرده و لپتاپها قرار میدهد.»
ویندوز ۱۱ نسخه Home در حقیقت یک سری از ویژگیهایی که نسخههای دیگر دارند را ندارد. اغلب این ویژگیها به درد کسبوکارها و سازمانها میخورد. به همین دلیل اگر بهعنوان یک کاربر عادی به دنبال بهترین ویندوز ۱۱ برای لپتاپ هستید، سراغ همین نسخه بروید. این نسخه از لمس و قلم هم پشتیبانی میکند و برای لپتاپهای لمسی نیز کاربردی است. در ضمن اگر گیمر هستید، با ویژگی Game Mood هم حسابی حال میکنید. این ویژگی کمک میکند تا بازیهای کامپیوتری اجرایی روانتر داشته باشند.
۲. ویندوز ۱۱ نسخه پرو (Windows 11 Pro Edition)
اگر در جستجوی نسخهی کاملتری از ویندوز ۱۱ هستید، باید سراغ ویندوز ۱۱ نسخه Pro بروید. معرفی این نسخه را از سایت شاپ سازگار بخوانید:
«بین نسخههای ویندوز ۱۱، ویندوز ۱۱ پرو تا حد زیادی با ویندوز ۱۱ نسخه هوم همپوشانی دارد و تا حدودی آن را تکمیل میکند. ویندوز ۱۱ پرو یک سیستم عامل قدرتمند بوده که به طور خاص برای مشاغل تخصصی و حرفهایها طراحی شده است. این نسخه از ویندوز ویژگیهای کنترلی و امنیتی همچون BitLocker، Hyper-V virtualization و Remote Desktop به کاربران خود ارائه میدهد؛ این ویژگیها در نسخه Home یا Education در دسترس نیستند؛ بنابراین، چندان دور از ذهن نیست که این ادیشن نسبت به ویندوز ۱۱ هوم و اجوکیشن سنگینتر باشد. اگر برای مدیریت بیزینس یا پرداختن به فعالیتهای حرفهای به دنبال یک سیستم عامل قوی و ایمن هستید، ویندوز ۱۱ پرو یک گزینهی ایدهآل است.»
۳. ویندوز ۱۱ نسخه اینترپرایز (Windows 11 Enterprise Edition)
نسخهی اینترپرایز ویندوز ۱۱ را باید کاملترین و سنگینترین ادیشن این سیستم عامل دانست. این نسخه دارای امکانات و ویژگیهایی است که بیشتر به کار شرکتهای بزرگ، سازمانهای IT و مواردی از این دست میآید. اگر کاربر عادی هستید و نیازی به این امکانات ندارید، با نصب ویندوز ۱۱ اینترپرایز فقط فضای دستگاهتان را هدر میدهید.
این نسخه از ویندوز تمامی ویژگیهایی که نسخه Pro داشت را در خود دارد. برای مثال میتوان از ویژگیهای امنیتی و کنترلی مثل BitLocker، Hyper-V virtualization و Remote Desktop نام برد که در این نسخه هم قابل دسترسی هستند. علاوه بر اینها، در نسخه اینترپرایز به برنامههای پیشرفتهتری مثل Windows Sandbox، AppLocker و Direct Access هم دسترسی خواهید داشت که بیشتر برای کارهای شبکه و امنیت دادهها در سازمانهای بزرگ کاربرد دارند.
۴. ویندوز ۱۱ نسخه اجوکیشن (Windows 11 Education Edition)
ویندوز ۱۱ اجوکیشن شباهتهای زیادی با نسخه اینترپرایز دارد؛ با این تفاوت که برای سازمانهای آموزشی مثل دانشگاهها و مدارس بهینهسازی شده است. تمرکز اصلی در این سیستم عامل به ارائه امکاناتی برای ابزارهای آموزشی استوار بوده است.
البته در ویندوز اجوکیشن خبری از خدمات بلندمدت مایکروسافت، یعنی Long Term Servicing Channel یا به اختصار (LTSC) نیست؛ در نتیجه خرید ویندوز اجوکیشن (که با تخفیف از سوی مایکروسافت نیز همراه است)، برای سازمانهای آموزشی بسیار مقرونبهصرفه تمام میشود.
۵. ویندوز ۱۱ نسخه ورک استیشن (Windows 11 Pro for Workstations)
اگر یک کاربر حرفهای هستید و با محاسبات عددی پیچیده سروکار دارید؛ یا میخواهید از سختافزارهای فوق قوی استفاده کنید و میپرسید کدام نسخه ویندوز ۱۱ را نصب کنیم، جوابش ویندوز ۱۱ نسخه ورک استیشن است. به نقل از سایت زرسولوشن:
«این نسخه از ویندوز برای مشاغل، مهندسان، برنامهنویسها، طراحان، محققان و کسانی عرضه شده که قصد اجرای برنامههای حرفهای را روی سیستمعامل ویندوز دارند؛ یا میخواهند پردازشهای سنگینی را اجرا کنند.
مهمترین ویژگی این نسخه از ویندوز پشتیبانی از سختافزارهای قدرتمند است. برای مثال اگر نیاز به چند پردازشگر داشته باشید، میتوانید از این نسخه استفاده کنید. ویندوز ورک استیشن توانایی مدیریت ۴ پردازندهی فیزیکی و ۶۴ هسته پردازشی را بهصورت همزمان دارد. همچنین این سیستمعامل میتواند تا ۶۴ ترابایت حافظهی RAM را مدیریت کند.»
کدام نسخه ویندوز ۱۱ را نصب کنیم؟
برای اینکه تصمیم بگیرید کدام نسخه از ویندوز ۱۱ را نصب کنید، باید به یک سری از سوالات جواب دهید و سپس تصمیم بگیرید. در ادامه به این سوالات میپردازیم.
۱) هدف شما از نصب سیستم عامل ویندوز ۱۱ چیست؟
برای اینکه تصمیم بگیرید کدام نسخه از ویندوز ۱۱ به کارتان میآید، باید فهرست نیازهایتان را مشخص کنید. اگر یک کاربر عادی هستید و مثلاً فقط میخواهید با ویندوزتان وبگردی کنید، به کارهای دانشگاهتان برسید، فیلم ببینید، از نرمافزارهای معمولی استفاده کنید، بازی کنید و کارهایی از این دست انجام دهید، خب بهتر است سراغ نصب ویندوز ۱۱ نسخه هوم بروید. این نسخه برای کاربران عادی منتشر شده است.
اما اگر برای کسبوکارتان نیازمند یک ویندوز جدید هستید، میتوانید سراغ خرید ویندوز ۱۱ نسخه Pro بروید. برای سازمانهای بزرگتر هم نسخه اینترپرایز یا اجوکیشن مناسبتر هستند.
همچنین اگر میخواهید یک کامپیوتر قدرتمند را راهاندازی کنید، باید از نسخه ورک استیشن استفاده کنید.
۲) بررسی سختافزار سیستم
نکته بعدی اینکه برای نصب ویندوز ۱۱ روی لپتاپ یا PC باید شرایط سختافزاری آن را نیز بررسی کنید. به گفته سایت مایکروسافت، حداقل نیازهای سیستم برای نصب ویندوز ۱۱ به شرح زیر است:
Processor |
۱ gigahertz (GHz) or faster with 2 or more cores on a compatible 64-bit processor or System on a Chip (SoC) |
RAM |
۴ gigabytes (GB) |
Storage |
۶۴ GB or larger storage device |
System firmware |
UEFI, Secure Boot capable |
TPM |
Trusted Platform Module (TPM) version 2.0 |
Graphics card |
Compatible with DirectX 12 or later with WDDM 2.0 driver |
Display |
High definition (720p) display that is greater than 9” diagonally, 8 bits per color channel |
اگر سیستم شما این حداقلها را ندارد، بهتر است عملاً سراغ نصب ویندوز ۱۱ نروید. البته اگر نیاز دارید که حتماً از ویندوز ۱۱ استفاده کنید، میتوانید سراغ نصب نسخه tiny ویندوز ۱۱ بروید. تاینی ۱۱ نسخهای غیر رسمی از ویندوز ۱۱ است که تا ۹۰ درصد کم حجمتر شده تا امکان نصب روی لپتاپها و کامپیوترهای قدیمی را داشته باشد. این نسخه محدودیتهای سختافزاری ویندوز ۱۱ را ندارد و حداقل نیازهایش برای نصب شامل ۲ گیگابایت رم و ۸ گیگابایت فضای ذخیرهسازی است. بهعلاوه این نسخه روی کامپیوترهای ۳۲ بیتی هم خیلی راحت نصب میشوند.
۳) ویندوز ۱۱ مناسب سازمانها
سازمانها و ارگانها برای نصب ویندوز ۱۱ چندین انتخاب دارند. انتخاب اول برای آنها نصب ویندوز ۱۱ نسخه Pro است. اگر کسبوکار کوچکی دارید، همین نسخه را نصب کنید؛ اما برای سازمانهای بزرگتر که مشکلات شبکهسازی و کنترل در آنها بیشتر است، توصیه میکنیم از ویندوز ۱۱ نسخه اینترپرایز استفاده کنید.
البته برای دانشگاهها و مراکز آموزشی نصب ویندوز ۱۱ نسخه اجوکیشن مناسبتر است؛ خصوصاً که مایکروسافت برای خرید این نسخه به مراکز آموزشی تخفیف هم میدهد.
ویندوز ۱۱ کرک شده نصب کنیم یا اورجینال؟
استفاده از ویندوزهای کرک شده در ایران متداول است؛ اما به دلایل مختلفی توصیه میکنیم سراغ این نسخهها نروید. مرجع ویندوزهای کرک شده مشخص نیست؛ به همین دلیل ممکن است آلوده به بدافزارها یا ویروسهایی باشد که امنیت شما را تهدید میکند. نکته دیگر اینکه نسخههای کرک شده از پشتیبانیهای مایکروسافت هم بیبهره هستند و آپدیتهای امنیتی و عملکردی را بهدرستی دریافت نمیکنند.
به خاطر همین دلایل نصب ویندوزهای اورجینال امنتر و بهتر است؛ خصوصاً اگر برای کسبوکار یا سازمانتان به دنبال یک سیستم عامل امن هستید.
سخن آخر
اگر برایتان سوال است که کدام نسخه ویندوز ۱۱ را نصب کنیم، باید گفت که بهترین نسخه برای کاربران عادی، ویندوز ۱۱ نسخه Home است. برای کاربران تجاری و کسبوکارها نیز نسخه Pro را پیشنهاد میکنیم. سازمانها نیز میتوانند سراغ نصب ویندوز اینترپرایز یا اجوکیشن بروند. اگر سوال دیگری درباره انواع ویندوز ۱۱ و بهترین نسخه آن دارید، در کامنتها پاسخگوی شما هستیم.